Bejelentkezés Vendégkönyv
A vadvízi evezésről általában

Vadvizi sportok

 • Rafting Rafting: Igazi csapatsportág. A raftban mindenki egy csapat tagjaként evez egyszerre a kormányos irányítása mellett. Raft hajóban típustól függően 4-10 fő tud egyszerre evezni A raftot a hajó hátuljában ülő szakképzett túravezető kormányozza
 • Kenu Kenu: Ez a sport a raftingnak a kisöccse, ugyanis a hajók anyaga hasonló a raftnál használt anyagokhoz, de a hajó kiképzése más. Ezek a hajók kisebbek, gyorsabbak, és fordulékonyabbak mint a nagyobb testvéreik. A kenukban 2-3 ember evezhet egyszerre. Itt is fontos az összhang a legénység között. Az első embernek kell a hajó sebességét biztosítania a folyamatos evezéssel a zúgók leküzdéséhez, a hátsó ember pedig a hajó irányításáért felel.
 • Kajak Kajak:

Felszerelések:

 • Hajó Hajó: Manapság számtalan felfújható hajótípus található, amelyek ellenállnak a legextrémebb igénybevételeknek is, és ez által lehetővé teszik a vadvízen történő haladást. A raftnak és a kenunak is három fő feladata van a vízen: embereket kell szállítani, le kell küzdenie a zúgókat, és haladnia kell a vízen. Egyszerre kell úszóképesnek, könnyűnek, és teherbírónak lennie, valamint ha felborul akkor is fent kell maradnia a vízen. A Túráinkon Gumotex illetve Aquadesign márkájú felfújható hajókat használunk. Kétféle hajótípusban van lehetőség evezni, a nagyobb 6-8 személyes Raft-ban, és a kisebb 2-3 személyes Kenukban.
 • Lapát Lapát: A lapát az evezős "élet biztosítása" a vadvízen, mivel evezés során a lapáttal hajtjuk, előre illetve azzal irányítjuk a hajót. A kenulapát részeit: toll, nyél, és a mankó. A lapát hossza az ember magasságától függően változik, vadvízi evezéshez a megfelelő hosszú lapát az ember álláig ér.
 • Egyéni védőfelszerelések:

  Sisak Sisak: Ütésálló sisak, a belsejében méretre állítható pánttal. Viselésének a célja a fej különösen a tarkó és a halánték tájainak védelme. A vadvízi sportok alapvető, felszerelése.

  Úszást segítő mellény Úszást segítő mellény: felhajtó ereje révén segít fenn maradni a víz felszínén, ha az ember a vízbe került. Rövid fazonú, belsejében lapszerkezetű habszivacs biztosítja a plusz felhajtóerőt. A könnyű mozgás érdekében, rugalmas derékkal van ellátva. A mellény, csupán segít, a víz felszínén maradni használatához tudni kell úszni.

  Neoprén ruha Neoprén ruha: A neoprén ruha a búvárkodásban ismert ruházat, mely nem vízzáró, hanem vízáteresztő. Ez a víz hőmérsékletéhez képest komfortosabb érzést biztosít, mivel a ruha és a test között kialakuló vékony vízréteget a test hőmérséklete felmelegíti, így – megfelelő szellőzés mellett is – a használat hő-védelemmel párosul. A neoprén ruházat alá fürdőruha viselete ajánlott. Védi az emberi testet a hideg vízben való kihűléstől, és fokozott mértékben véd az esetleges ütésektől is.

Vizek nehézség szerinti osztályozása

A vadvizek nehézségi fokát WW1-WW6- ig skálán szokták megadni. A WW1-es fokozat a könnyen teljesíthető gyorsfolyású víz komolyabb akadályok nélkül. A WW6-os fokozat az összetett nehéz folyó szakaszok, folyamatos extrém zúgók alapvetően hajózhatatlan szakasz.

A Soca folyó kereskedelmi szakaszai WW2-WW4-es nehézségűek ezeken a szakaszokon bonyolítjuk le a túráinkat. Az első napi szakasz általában könnyebb WW2-WW3-as nehézségű szakaszon zajlanak. Itt alkalom nyílik, hogy azok a résztvevők is elsajátítsák az alapvető technikákat, akik még csak először vannak vadvízen. A második napi szakasz kicsit nehezebb WW2-WW4-es nehézségű szakaszok.

Túra információ > A vadvízi evezésről általában